Det gode demokrati – politikernes eller folkets ansvar?

Dette indlæg er skrevet af Robert J. Buhl Demokrati og demokrati er to ting.

Eller sagt med andre ord: demokrati er ikke bare demokrati. Der er godt demokrati, og der er dårligt demokrati. Der er demokrati som form og demokrati som indhold eller værdi.

Demokrati i den væsentligste forstand er ikke noget, men enten har eller ikke har. Det er noget, man kan have i større eller mindre grad.

Og derfor er demokratiet noget, der skal udfordres og debatteres til stadighed. For lige så lidt, som man kan være sikker på, at blot fordi man ”går ind for” at være et godt menneske, så vil man også til enhver tid vide, hvad det vil sige at handle godt og desuden være sikker på, at man rent faktisk gør det – lige så lidt kan man være sikker på, at man har et godt og velfungerende demokrati, blot fordi man én gang har besluttet, at man går ind for demokratiet. Men hvem har så ansvaret for, at demokratiet ikke bare er en mere eller mindre indholdsløs form men et prisværdigt folkestyre? Hvem har ansvaret for, at demokrati ikke bare er demokrati, men at det er det gode demokrati?

Demokrati som fællesprojekt

I den del af den aktuelle demokratiske debat, der kan kaldes for en metadebat, eftersom den netop omhandler demokratiet selv – dets faktiske tilstand og forestillinger om dets mere ideale udformning – er der et emne, som dukker op gang på gang. Kært barn har mange navne, og det behandles derfor både under overskrifter som »politikerlede«, »mistillid til de folkevalgte«, »større afstand mellem folket og eliten«, »ekspertvælde« og så videre.

Fælles for dem alle er, at de grundlæggende udtrykker en folkelig utilfredshed med de ansvarshavende, og at de ansvarshavende altså først og fremmest er politikerne, ministrene, embedsmændene og lignende.

Kort sagt at demokratiets problemer kan henføres til en mere eller mindre anonym magtelite.

For god ordens skyld bør man til en start slå det åbenlyse fast, at magthaverne, som de kan kaldes med en samlebetegnelse, naturligvis sidder inde med et stort og konkret ansvar.

Det må på intet tidspunkt betvivles, og det er derfor også særdeles vigtigt, at disse, når de er blevet vist den tillid, at de skal lede landet, ikke misbruger eller misforvalter denne tillid. For, som det er med alle former for tillidsbrud, er det langt sværere at genoprette tilliden, end det er at bevare den. Men det er det åbenlyse, at politikere og regering har et faktisk ansvar for at regere demokratisk, det vil sige til folkets bedste. Det mindre åbenlyse er, at folket også har et ansvar, som strækker sig langt ud over at gå til stemmeboksene hvert fjerde år og afgive deres stemme.

Det skyldes, som det blev nævnt, at demokrati ikke er noget, man én gang indfører – det er noget, man hver eneste dag udlever

Demokrati som ansvarlig livsform

Ordet »demokrati« kommer som bekendt af de græske ord for »folk«, demos, og »magt«, kratos. Magten ligger hos folket. Det er vi som regel også meget bevidste om, når vi stemmer.

Men hvis det er folket, der er de reelle magthavere, så må det også være på sin plads at have nogle af de samme forventninger til folket, som man har til den af praktiske årsager mindre, skiftende gruppe af repræsentanter for folket og forvaltere af folkemagten. Man vil til enhver tid forvente af en politiker, at denne sætter sig ind i tingene og anstrenger sig for at forstå en sag eller et problem på bedst mulig vis.

Derfor skal vi forvente det samme af os selv, at vi forsøger at sætte os ind i tingene på bedst mulig vis.

Det indebærer, at politikeren, der jo for en kortere eller længere periode lever af det, naturligvis kan forventes at have bedre mulighed for at gå grundigere til værks, men folket har det samme ansvar blot med typisk ringere muligheder.

Det er ikke nemt at være magthaver, og det gælder også for folket.

Men, hvis det lige så meget er folkets ansvar ikke bare at have holdninger til det ene eller andet men at have kvalificerede og informerede holdninger, hvordan sikrer man da, at dette ansvar kan forvaltes på bedst mulig vis? Det gør man gennem (ud)dannelse, og det bringer os frem til, hvorfor demokratiet kun sekundært bør forstås som en styreform og primært som en livsform.

Det kan også udtrykkes med, at det afgørende ikke er, om landet har indført demokrati, men om landet er befolket af demokrater. Den danske præst og digter Kaj Munk (1898-1944) har beskrevet disse således: “En demokrat er en person, der lider af den fordom, at han vil høre sin modstander.”

Demokrati som samtale

At lytte (til sin modstander) er det ekstra, som skal tilsættes talen, for at den kan blive til samtale. Og netop samtalen er, hvad også en anden dansker, Hal Koch (1904-1963), engang har angivet som hovedingrediensen i det gode demokrati.

Han udgav i 1945 bogen Hvad er demokrati?, som i dag nærmest har opnået klassikerstatus i den hjemlige samfundsteoretiske tænkning. I den siger han blandt andet om demokratiet, at “dets væsen beror på dette, at man mødes og tales ved, at man gennem samtalen når til en bedre og rimeligere forståelse og derudfra formår at træffe en afgørelse”. Demokrati er altså for Koch at se kort og godt samtale og bestræbelse på gensidig forståelse, og, som det tidligere blev nævnt, er afstemningen faktisk mere et nødvendigt onde end demokratiets væsen. Som han udtrykker det i bogen: “Ofte har man – til stor skade for demokratiets anseelse – betragtet selve afstemningen som det væsentlige.” Man kan med andre ord sige, at vi i den ideelle verden samtalede, indtil alle var tilfredse med kompromiset de forskellige synspunkter imellem – men i denne ikke-ideelle verden, vi nu engang bebor, er vi tvunget til at handle løbende og, i stedet for at nå den endelige konsensus, at arbejde fortløbende på en ‘konsensuel’ politik.

Demokrati handler ikke først og fremmest om at kunne stemme – det handler mere grundlæggede om at være sig sin magthaverrolle som demokrat bevidst og efter bedste evne at leve op til det ansvar, som følger med.

Det vil i praksis sige altid at bestræbe sig på ikke at blive selvtilstrækkelig i sin meningsdannelse, men derimod gennem samtale ærligt at forsøge at forstå alle synspunkter bedre, og gennem kritisk stillingstagen hele tiden at udfordre disse – de andres såvel som sine egne. Derfor er det gode demokrati heller ikke i højere grad politikernes ansvar, end det er folkets ansvar.

Det er et fælles ansvar, som man dagligt må leve op til, og det sker ikke af sig selv blot ved, at man lever i at demokrati, men ved at leve deri som aktiv demokrat

Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

Seng 120X200

Seng 120X200

Hvis du leder efter Senge 120×200 behøver du ikke lede længere. Kulturnet.dk er nemlig lavet for at hjælpe dig til at gøre det helt rigtige køb. Nu behøver du ikke længere finde hver pris på forskellige onlineshops, men kan få alle tilbud samlet i ét nemt overblik. Er det på tide at skifte sengen ud?

Sengerammer

Sengerammer

Som du kan se nedenfor er der mange Sengerammer at vælge imellem, og at finde den helt rigtige kan godt være lidt af en udfordring. Derfor har vi grundlagt Kulturnet.dk, for at hjælpe dig med at lave det rigtige køb. God fornøjelse. Det kan hurtigt komme til at se lidt trist ud med en boxmadras

Guld Vedhæng

Guld Vedhæng

Som du kan se nedenfor er der mange Guld vedhæng at vælge imellem, og at finde det helt rigtige kan godt være lidt af en udfordring. Derfor har vi startet Kulturnet.dk, for at hjælpe dig med at lave det rigtige køb. God fornøjelse, og tak fordi du benytter vores side. Det er ofte sådan, at

Lego Ninjago Filmen Anmeldelse - et klodset forsøg

Lego Ninjago Filmen Anmeldelse – et klodset forsøg

Efter Lego Filmen og efterfølgeren Lego Batman er det denne gang de populære ninjaer fra Ninjagos tur til at komme på det store lærred. Men de kreative kræfter bag filmen er blevet trætte og har man de positive briller på ligner den et klodset forsøg på en god film – har man de negative på

Spansk Guitar

Spansk Guitar

Hvis du leder efter Spanske guitare behøver du ikke lede længere. Kulturnet.dk er nemlig startet for at hjælpe dig til at gøre det helt rigtige køb. Nu behøver du ikke længere finde hvert produkt på forskellige online forhandlere, men kan få alle tilbud samlet i ét nemt overblik. Overvejer du at kaste dig over et

Sådan hækler du en hue

Sådan hækler du en hue

Man kan sagtens hækle en hue. For at kunne det, skal du kunne hækle luftmasker, fastmasker og/eller stangmasker. Du skal også kunne tage ud, tage ind og kunne hækle jævnt, når du hækler rundt. Med disse ting på plads er du gearet til at hækle en hue. Materiale En hue skal kunne mindst to ting;

Derfor skal du spille golf med kvalitetsudstyr

Derfor skal du spille golf med kvalitetsudstyr

ANNONCE I løbet af de fleste menneskers liv bliver der brugt talrige timer, dage og måske endda år, på at stresse og have alt for travlt. Det er vigtigt at vi husker os selv, selv i de absolut mest stressende situationer der overhovedet er. Men hvad kan du gøre, for at få lidt ro i

Sådan undgår du at få jetlag

Sådan undgår du at få jetlag

De fleste, der har prøvet at flyve på tværs at flere forskellige tidszoner, ved også, hvor svært det kan være at komme sig over. Hele ens livscyklus bliver vendt på hovedet. Du kan for eksempel opleve bivirkninger såsom søvnunderskud og dehydrering. Sult kan også opstå på tidspunkter, hvor du egentlig burde sove. Jetlag er en

Kommode

Kommode

Som du kan se nedenfor er der mange Kommoder at vælge imellem, og at finde den helt rigtige er ikke sådan lige til. Derfor har vi åbnet Kulturnet.dk, for at hjælpe dig med at lave det rigtige køb. God fornøjelse, og vi håber du bliver glad for siden. Det kan være rigtig dejligt at have

Udnyt konkurrencen på bredbånd, og find den gode og billige løsning

Annonce Man kan i dag ikke komme udenom internettet. Dets brugbarhed og nødvendighed omringer os, og vi kan, og ofte skal, klare stort set alt via nettet: arbejde, underholdning, handel, pasbestilling, rutevejledning og meget, meget mere. Derfor er det en rigtig god idé, at man derhjemme har en god og stabil bredbåndsforbindelse. Men ligesom med

Aagaard Ringe

Aagaard Ringe

Er du også træt af at skulle besøge webshops én efter én og sammenligne priser og tilbud? Så er det godt du er havnet på Kulturnet.dk. Her giver vi dig nemlig et samlet overblik, sådan at du kan købe din Aagaard ring, nemt og simpelt. Aagaard har designet smykker siden 1946 og er blandt de

Butterfly Stol

Butterfly Stol

Velkommen til – vores mission her på Kulturnet.dk er at gøre dit køb så nemt som muligt. Derfor har vi samlet Butterfly stole fra adskillige troværdige forhandlere, og præsenterer dem til dig i et samlet overblik – så slipper du for at skulle surfe rundt på hver enkelt. Butterfly stolen eller en flagermus stol, hvilket

His Dark Materials

His Dark Materials

Velkommen til en verden med hekse og panserbjørne, gypsier og daimoner: Philip Pullmans bogserie ‘His Dark Materials’ (på dansk bedre kendt som ‘Det Gyldne Kompas-trilogien’) er blevet filmatiseret. Ikke til en film (det prøvede man i 2007 med bl.a. Nicole Kidman og Daniel Craig. Filmen var mildt sagt ikke en succes, de to planlagte fortsættelser

Design Lamper

Design Lamper

Velkommen til – vores mission her på Kulturnet.dk er at gøre dit køb så gnidningsfrit som muligt. Derfor har vi samlet Design lamper fra mange af de bedste danske forhandlere, og præsenterer dem til dig i et samlet overblik – så slipper du for at skulle besøge hver enkelt webshop. Lamper er først og fremmest

Månesten Øreringe

Månesten Øreringe

Hvis du leder efter Månesten øreringe behøver du ikke lede længere. Kulturnet.dk er nemlig åbnet for at hjælpe dig til at gøre det helt rigtige køb. Nu behøver du ikke længere surfe rundt på forskellige internetbutikker, men kan få alle tilbud samlet i ét nemt overblik. Månesten har været brugt til smykkefremstilling i flere tusinde