Det gode demokrati – politikernes eller folkets ansvar?

Dette indlæg er skrevet af Robert J. Buhl Demokrati og demokrati er to ting.

Eller sagt med andre ord: demokrati er ikke bare demokrati. Der er godt demokrati, og der er dårligt demokrati. Der er demokrati som form og demokrati som indhold eller værdi.

Demokrati i den væsentligste forstand er ikke noget, men enten har eller ikke har. Det er noget, man kan have i større eller mindre grad.

Og derfor er demokratiet noget, der skal udfordres og debatteres til stadighed. For lige så lidt, som man kan være sikker på, at blot fordi man ”går ind for” at være et godt menneske, så vil man også til enhver tid vide, hvad det vil sige at handle godt og desuden være sikker på, at man rent faktisk gør det – lige så lidt kan man være sikker på, at man har et godt og velfungerende demokrati, blot fordi man én gang har besluttet, at man går ind for demokratiet. Men hvem har så ansvaret for, at demokratiet ikke bare er en mere eller mindre indholdsløs form men et prisværdigt folkestyre? Hvem har ansvaret for, at demokrati ikke bare er demokrati, men at det er det gode demokrati?

Demokrati som fællesprojekt

I den del af den aktuelle demokratiske debat, der kan kaldes for en metadebat, eftersom den netop omhandler demokratiet selv – dets faktiske tilstand og forestillinger om dets mere ideale udformning – er der et emne, som dukker op gang på gang. Kært barn har mange navne, og det behandles derfor både under overskrifter som »politikerlede«, »mistillid til de folkevalgte«, »større afstand mellem folket og eliten«, »ekspertvælde« og så videre.

Fælles for dem alle er, at de grundlæggende udtrykker en folkelig utilfredshed med de ansvarshavende, og at de ansvarshavende altså først og fremmest er politikerne, ministrene, embedsmændene og lignende.

Kort sagt at demokratiets problemer kan henføres til en mere eller mindre anonym magtelite.

For god ordens skyld bør man til en start slå det åbenlyse fast, at magthaverne, som de kan kaldes med en samlebetegnelse, naturligvis sidder inde med et stort og konkret ansvar.

Det må på intet tidspunkt betvivles, og det er derfor også særdeles vigtigt, at disse, når de er blevet vist den tillid, at de skal lede landet, ikke misbruger eller misforvalter denne tillid. For, som det er med alle former for tillidsbrud, er det langt sværere at genoprette tilliden, end det er at bevare den. Men det er det åbenlyse, at politikere og regering har et faktisk ansvar for at regere demokratisk, det vil sige til folkets bedste. Det mindre åbenlyse er, at folket også har et ansvar, som strækker sig langt ud over at gå til stemmeboksene hvert fjerde år og afgive deres stemme.

Det skyldes, som det blev nævnt, at demokrati ikke er noget, man én gang indfører – det er noget, man hver eneste dag udlever

Demokrati som ansvarlig livsform

Ordet »demokrati« kommer som bekendt af de græske ord for »folk«, demos, og »magt«, kratos. Magten ligger hos folket. Det er vi som regel også meget bevidste om, når vi stemmer.

Men hvis det er folket, der er de reelle magthavere, så må det også være på sin plads at have nogle af de samme forventninger til folket, som man har til den af praktiske årsager mindre, skiftende gruppe af repræsentanter for folket og forvaltere af folkemagten. Man vil til enhver tid forvente af en politiker, at denne sætter sig ind i tingene og anstrenger sig for at forstå en sag eller et problem på bedst mulig vis.

Derfor skal vi forvente det samme af os selv, at vi forsøger at sætte os ind i tingene på bedst mulig vis.

Det indebærer, at politikeren, der jo for en kortere eller længere periode lever af det, naturligvis kan forventes at have bedre mulighed for at gå grundigere til værks, men folket har det samme ansvar blot med typisk ringere muligheder.

Det er ikke nemt at være magthaver, og det gælder også for folket.

Men, hvis det lige så meget er folkets ansvar ikke bare at have holdninger til det ene eller andet men at have kvalificerede og informerede holdninger, hvordan sikrer man da, at dette ansvar kan forvaltes på bedst mulig vis? Det gør man gennem (ud)dannelse, og det bringer os frem til, hvorfor demokratiet kun sekundært bør forstås som en styreform og primært som en livsform.

Det kan også udtrykkes med, at det afgørende ikke er, om landet har indført demokrati, men om landet er befolket af demokrater. Den danske præst og digter Kaj Munk (1898-1944) har beskrevet disse således: “En demokrat er en person, der lider af den fordom, at han vil høre sin modstander.”

Demokrati som samtale

At lytte (til sin modstander) er det ekstra, som skal tilsættes talen, for at den kan blive til samtale. Og netop samtalen er, hvad også en anden dansker, Hal Koch (1904-1963), engang har angivet som hovedingrediensen i det gode demokrati.

Han udgav i 1945 bogen Hvad er demokrati?, som i dag nærmest har opnået klassikerstatus i den hjemlige samfundsteoretiske tænkning. I den siger han blandt andet om demokratiet, at “dets væsen beror på dette, at man mødes og tales ved, at man gennem samtalen når til en bedre og rimeligere forståelse og derudfra formår at træffe en afgørelse”. Demokrati er altså for Koch at se kort og godt samtale og bestræbelse på gensidig forståelse, og, som det tidligere blev nævnt, er afstemningen faktisk mere et nødvendigt onde end demokratiets væsen. Som han udtrykker det i bogen: “Ofte har man – til stor skade for demokratiets anseelse – betragtet selve afstemningen som det væsentlige.” Man kan med andre ord sige, at vi i den ideelle verden samtalede, indtil alle var tilfredse med kompromiset de forskellige synspunkter imellem – men i denne ikke-ideelle verden, vi nu engang bebor, er vi tvunget til at handle løbende og, i stedet for at nå den endelige konsensus, at arbejde fortløbende på en ‘konsensuel’ politik.

Demokrati handler ikke først og fremmest om at kunne stemme – det handler mere grundlæggede om at være sig sin magthaverrolle som demokrat bevidst og efter bedste evne at leve op til det ansvar, som følger med.

Det vil i praksis sige altid at bestræbe sig på ikke at blive selvtilstrækkelig i sin meningsdannelse, men derimod gennem samtale ærligt at forsøge at forstå alle synspunkter bedre, og gennem kritisk stillingstagen hele tiden at udfordre disse – de andres såvel som sine egne. Derfor er det gode demokrati heller ikke i højere grad politikernes ansvar, end det er folkets ansvar.

Det er et fælles ansvar, som man dagligt må leve op til, og det sker ikke af sig selv blot ved, at man lever i at demokrati, men ved at leve deri som aktiv demokrat

Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

Sådan bevarer du overblikket i din virksomhed

Sådan bevarer du overblikket i din virksomhed

ANNONCE For mange er arbejde en stor del af livet. På de fleste arbejdspladser kræver det som du allerede ved, både præcision og de rette oplysninger. Alle kan lave fejl, og som udgangspunkt er det helt okay, men i nogle tilfælde har vi dog brug for præcise tal hver eneste gang. Så hvad kan øge

Kitchenaid Stavblender

Kitchenaid Stavblender

Som du kan se nedenfor er der mange Kitchenaid stavblendere at vælge imellem, og at finde den helt rigtige er ikke sådan lige til. Derfor har vi åbnet Kulturnet.dk, for at hjælpe dig med at lave det rigtige køb. God fornøjelse, og vi håber du bliver glad for siden. Det amerikanske KitchenAid er famøse for

18 sjove, flotte eller gode oplevelser i Århus

18 sjove, flotte eller gode oplevelser i Århus

Oplevelser Århus? Hvis du vil overraske kæresten med noget romantisk i Århus og omegn, eller du måske bare søger en anderledes og sjov ide til ham/hende, hvad er så bedre end at opleve noget i 2020? Vi har fundet et udvalg af oplevelser i Århus der kan være romantiske, sjove eller gratis. Ideerne nedenfor dækker

Hvor kan man spille Escape Room i København?

Hvor kan man spille Escape Room i København?

Escape Room er uden tvivl en af de største trends der er lige nu, og tusindvis af danskere har efterhånden prøvet de sjove og udfordrende rum. Men hvad er et escape room egentlig, og hvor kan man spille Escape Room i København? Alt det og meget mere får du svar på i denne store guide

Sommerferie: Her skal du booke i 2023

Sommerferie: Her skal du booke i 2023

Snart er det tid til sommerferien 2023. For mange et stort højdepunkt på året og en tid, der skal nydes og udnyttes. Men hvad skal der laves og hvor skal der rejses hen? Det er selvfølgelig smag og behag, hvad der ønskes. Her følger en række muligheder. Til Sydeuropa? Er hovedformålet med jeres ferie at

Restauranter i Rom

Restauranter i Rom

Artiklen er lavet i samarbejde med Rejsetilbud.dk. Se en udvidet guide til restauranter i Rom her. Besøg også Rejsetilbud.dk’s side om Rom. Man kan ikke sige Rom uden at sige store madoplevelser. Rom bugner af lækre spisesteder, men det er også nemt at blive snydt – turistfælder lurer alle vegne. Her får du 4 restauranter i

4 gode tips til at sove bedre om natten

4 gode tips til at sove bedre om natten

Der er ikke meget, der kan måle sig med en god nats søvn. På trods af dette, så sover alt for mange af os desværre alt for ringe. Så der er god grund til at forsøge at forbedre ikke blot længden på din nattesøvn, men såmænd også kvaliteten på din søvn. Det er nemlig en

Nanna Ditzel

Nanna Ditzel

Som du kan se nedenfor er der mange Nanna ditzel at vælge imellem, og at finde det helt rigtige kan godt være lidt af en udfordring. Derfor har vi lavet Kulturnet.dk, for at hjælpe dig med at lave det rigtige køb. God fornøjelse, og tak fordi du benytter vores side. Mangler du de rigtige spisebordsstole?

Le Klint Standerlamper

Le Klint Standerlamper

Velkommen til – vores mission her på Kulturnet.dk er at gøre dit køb så gnidningsfrit som muligt. Derfor har vi samlet Le klint standerlamper fra en lang række danske onlinebutikker, og præsenterer dem til dig i et samlet overblik – så slipper du for at skulle finde hver pris på hver enkelt butik. Mangler du

Madrid med børn – 5 steder du må besøge

Artiklen er lavet i samarbejde med Rejsetilbud.dk – din oversigt over Afbudsrejser – besøg rejsetilbud.dk og se aktuelle tilbud på billige afbudsrejser til Spanien og mange andre destinationer. Det er ikke altid det letteste at have familiens yngste med på tur. Børn er ofte mere utålmodige. Der skal ske mere, og de kommer hurtigt til

Et gavekort til en Ferrari-tur kører alle andre gaver af banen

Det er altid kompliceret at finde frem til de bedste gaveideer til venner, familien eller endda til kæresten. I stedet for at købe tøj eller andet lir som sikkert ender op derhjemme, så kan du købe en Ferrari-tur som oplevelse gave. Det vil modtageren sætte pris på resten af livet. Det er en rigtig god

Stumtjener

Stumtjener

Velkommen til Kulturnet.dk. Her er vi vilde med Stumtjenere, og derfor vil vi gerne hjælpe dig til at finde den helt rigtige Stumtjener. Som du kan se nedenfor er der nok at vælge imellem, men vi håber at siden her gør valget lidt nemmere at overskue. Du finder den oftest i entréen eller på caféer,

Vinreol

Vinreol

Velkommen til Kulturnet.dk. Her er vi vilde med Vinreoler, og derfor vil vi gerne hjælpe dig til at finde den helt rigtige Vinreol. Som du kan se nedenfor er der nok at vælge imellem, men vi håber at siden her gør valget lidt nemmere at overskue. Er du vinentusiast eller nyder du bare et glas

Varmelamper

Varmelamper

Hvis du leder efter Varmelamper behøver du ikke lede længere. Kulturnet.dk er nemlig grundlagt for at hjælpe dig til at gøre det helt rigtige køb. Nu behøver du ikke længere klikke rundt på forskellige forhandlere, men kan få alle tilbud samlet i ét nemt overblik. Elsker du også de lune aftener på terrassen, i haven