Hækling af grydelapper

Noget af det allerførste, du vil kunne hækle som nybegynder, er grydelapper. De kan jo bare være en mere eller mindre harmonisk firkant, de tager ikke så lang tid at hækle, og egentlig skal de jo bare forhindre, at du brænder hænderne, når du laver mad.

Det behøver jo ikke at betyde, at en grydelap partout skal være så simpel som muligt. Men selv en simpel grydelap kan være charmerende og kan i hvert fald opfylde sin mission. Der vil selvfølgelig være forskel på udseendet og udførelsen af din allerførste grydelap og den, du hækler efter mange års erfaring som hækler.

Ud over at være en vældig praktisk ting kan en grydelap jo også have en æstetisk side. Den kan være udformet på alle mulige kunstneriske måder. Der er faktisk ingen grænser eller regler for, hvordan en grydelap kan se ud.

Skal du bruge garn eller tilbehør, så kig forbi Rito.dk – altid gode rabatter og tilbud. Se aktuelle tilbud her >>>

Tykkelse og mål

Grydelapper skal naturligvis have en vis tykkelse. Er de for tynde, vil de ikke kunne beskytte dine hænder nok imod varmen fra gryder, pander og ovn. Der er bedst beskyttelse og tæthed i bomuldsgarn. Bruger du bomuldsgarn, kan du enten bruge det tykkeste, for eksempel 8/8, eller du kan hækle eller sy to grydelapper sammen, så du er sikker på at få dem tykke nok. Den tykkere effekt kan du også opnå ved at hækle med dobbelt garn. Bare husk også at gå tilsvarende op i størrelse på hæklenål. Kunstgarn og uldgarn vil ikke være så velegnet at bruge.

Med hensyn til størrelsen er det vigtigt, at dine grydelapper har en størrelse, der er god at arbejde med. Er de for små, vil du nemt kunne brænde dig og ikke kunne få ordentligt fat på den varme genstand. Er de for store, kan de være svære at håndtere, da de vil klumpe og være lidt bøvlede. De skal helst være af en passende størrelse, så er de mest samarbejdsvillige. En størrelse på omkring 20 x 20 cm er fint. Er dine grydelapper runde eller i en anden form, vil en diameter på omkring 20 cm også være fint.

Firkantede grydelapper

Den mest almindelig facon på grydelapper er firkantet. En firkantet grydelap lever fint op til det, en grydelap skal kunne. Og så passer den fint ind i de fleste køkkener.

En firkant er nem at hækle. Den kan være helt simpel og nedtonet både i form og farve. Den kan også være lavet i nogle højtråbende farver og striber. Det er der ingen regler for. Det handler om smag og behag. Nogle foretrækker nogle meget diskrete grydelapper, andre vil gerne have noget skrald på farvepaletten i køkkenet.

Disse firkantede grydelapper kan hækles af fastmasker eller stangmasker. Du kan også vælge et mønster som for eksempel grums, der giver en ret fast og lidt grov struktur. Det er fint til formålet, da der er lidt modstand i overfladen, så dine grydelapper ikke bliver helt så glatte som ved fast- eller stangmasker.

Hækler du med flerfarvehækling, vil dine grydelapper blive tykke, da du hele tiden kører med flere farver garn på én gang. Ved flerfarvehækling vil du kunne hækle fine mønstre eller motiver, der vil være omvendt farvemæssigt på den anden side af grydelappen. Det er en noget krævende teknik, som kun øvede hæklere skal kaste sig ud i. Men smukt bliver det.

Runde grydelapper

Grydelapper kan selvfølgelig også være runde. Runde grydelapper hækles indefra og ud. Du starter med at hækle to luftmasker, som samles til en lille ring. Hækl seks fastmasker i den første luftmaske. Fortsæt med at hækle rundt. På den næste runde hækler du to masker i hver fastmaske, på tredje runder hækler du skiftevis en og to masker i hver. På den måde fortsætter du med at øge afstanden imellem udtagningerne for hver runde. Efter den fjerde runde tager du lidt mere ujævnt ud for at forhindre, at dit arbejde bliver sekskantet. Hele tricket i forhold til at hækle rundt, jævnt og fladt ligger i den ujævne udtagning. Laver du for få udtagninger, bliver din grydelap tallerkenformet, laver du for mange, bliver den bulet. Læg grydelappen fladt ned på et bord efter hver omgang, så du kan tjekke fladheden.

Grydelapper i andre former

Grydelapper kan, som nævn, komme i alle former og farver. Du kan hækle nogle, der er formet som noget genkendeligt, for eksempel en blomst, en bil, et hus, en dukke eller hvad som helst. Bare størrelsen passer nogenlunde med de 20 cm, så kan du lave, hvad du vil. Husk blot, at en grydelap skal kunne ses fra begge sider. Derfor skal den også se godt ud på ”bagsiden”. Find opskrifter eller billeder i bøger eller på nettet, eller skab din helt egen udgave af en grydelap.

Husk, at det ser godt og pænt afsluttet ud, hvis du hækler en kant omkring dine grydelapper. Det kan være en fastmaskekant, en tungekant eller andet.

Skal du bruge garn eller tilbehør, så kig forbi Rito.dk – altid gode rabatter og tilbud. Se aktuelle tilbud her >>>

Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

Madguide til København

Guide: Restauranter i København

Ma´ed Den Etiopiske Restaurant På Griffenfeldsgade nr. 7 på Nørrebro finder du en lille Etiopisk perle. Alt her er autentisk, lige fra maden, til betjeningen

God vin

5 kulturelle julegaver

Hvis du skal give en julegave til en, der elsker kultur, kan det være, at du er kommet på overarbejde. Det kan nemlig være en

iskaffe opskrifter

Tre opskrifter på iskaffe

Den stærke, den hurtige og den blærede Vi kender det nok allesammen: det er sommer, man er på café og man er i tvivl om,

Hold en uforglemmelig fest

Bemærk: Indlægget er sponsoreret og lavet i samarbejde med de i artiklen nævnte virksomheder. Det er ikke uden grund, at fester er én af vi

Udsmyk boligen med sjove plakater

Bemærk: Indlægget er sponsoreret og lavet i samarbejde med de i artiklen nævnte virksomheder. Har man brugt meget energi på at finde den helt rette

chess

Chess på Dansk – et genialt træk

I Chess på Dansk lander vi midt i den kolde krig. Frederick Trumper fra USA skal spille mod Anatoly Sergievsky fra Sovjetunionen i verdensmesterskabet i skak,

Strikke trin for trin

Lær at strikke trin for trin

Er det nu, du endelig skal få lært at strikke? Så skal du være indstillet på, at det kræver noget øvelse. Til gengæld vil du