Hækling af granny-mønster

Granny-mønsteret er en sand klassiker inden for hækling. Alle kender mønsteret, måske nok mest som firkanter, og mange har set det anvendt til tæpper. Mønsteret kan selvfølgelig bruges til meget andet end tæpper, men tæppet af granny-firkanter er nok det mest autentiske, og det går aldrig af mode. Firkanterne er også kendt som mormor-firkanter eller efterhånden som oldemor-firkanter.

De er ikke så svære at lave, men du skal kunne hækle luftmasker og stangmasker for at kunne lave det.

Skal du bruge garn eller tilbehør, så kig forbi Rito.dk – altid gode rabatter og tilbud. Se aktuelle tilbud her >>>

Granny stripes

De lange striber er nemmere at lave end firkanter, derfor er det en god idé at begynde med dem. Du kan hækle disse striber af det garn, det skal være. Her kommer det an på, hvad du skal bruge dem til. Er det til håndklæder, er bomuldsgarn bedst. Er det en taske, kan du bruge bomuld eller uld eller en kombination. Til pudebetræk eller tæpper er der frit valg. Her er valget af materiale en smagssag. Find det garn, du synes, passer til arbejdet, brug en hæklenål, der passer i størrelsen og så er det ellers bare at gå i gang.

Du lægger ud med at hækle en lang række luftmasker. Længden skal stemme med den bredde, dit arbejde skal have. Husk, at du skal vende med tre luftmasker. Undgå at lave disse luftmasker for stramme. Du skal kunne arbejde med dem. Det bliver ret anstrengende, hvis de er meget snævre, og du har en lang række luftmasker.

Når du har de luftmasker, du skal bruge, antallet skal være deleligt med fem, vender du arbejdet og hækler som sædvanligt fra venstre mod højre. De første tre luftmasker vender du på. De bliver så den første stangmaske. Granny-mønsteret består af skiftevis tre stangmasker og to luftmasker. Du laver så to stangmasker i den fjerde og den femte luftmaske fra hæklenålen. Så har du den første gruppe stangmasker. Så hækler du to luftmasker, springer to luftmasker over og laver stangmasker i de næste tre luftmasker. Sådan fortsætter du hele vejen, til der ikke er flere luftmasker tilbage.

Den næste række og alle de følgende laves på denne måde: I hullerne hækles tre fastmasker, og over fastmaskegrupperne hækles to luftmasker. Så er du allerede i gang med at kreere dine første granny stripes. Vær opmærksom, når du vender. Ender din række med fastmasker, vender du på fem luftmasker. Ender den på luftmasker, hækler du lige en ekstra stangmaske ned i den sidste stangmaske fra den forrige række og vender på tre luftmasker, der bliver den første af de tre første stangmasker på den næste række. Så får du en jævn kant i begge sider.

Du kan bruge disse granny stripes til alt, der skal være firkantet. Det er også muligt at bruge dem til andre former, for eksempel et trekantet sjal, men det kræver lidt mere finesse i kanterne.

Granny squares

I modsætning til striberne, der hækles i et stort stykke, så hækles dette, som navnet antyder, i firkanter, der sys sammen til sidst. Det giver meget store muligheder for at free style med farver og størrelser på firkanterne. Du kan vælge at hækle firkanterne meget ens, eller de kan være meget forskellige. Se eventuelt på nogle billeder på nettet. Her vil du se virkelig mange eksempler på, hvordan det færdige arbejde kan komme til at se ud.

Firkanten hækles indefra og ud. Du starter med at hækle otte luftmasker. Dem samler du til en ring ved at stikke hæklenålen ind i den første af dine luftmasker og trække garnet igennem løkken (kædemaske). Nu hækler du først tre luftmasker. Den bliver til den første stangmaske. Så laver du to stangmasker.

Så fire luftmasker, der bliver til det første hjørne. Så igen tre fastmasker og to luftmasker. Nu har du to hjørner. Fortsæt, til du har alle fire hjørner. Når de sidste fire luftmasker er hæklet stikker du hæklenålen gennem den tredje af omgangens første tre luftmasker. Der fæstnes med en kædemaske (hent garnet og træk det straks gennem løkken på hæklenålen). Nu har du lavet den første lille omgang i midten af firkanten.

Arbejdet vendes, og du fortsætter på den anden side. Start igen med at lave tre luftmasker, derefter to stangmasker i buen (hullet). Så hækler du to luftmasker, og i hjørnet hækles tre stangmasker, fire luftmasker og tre stangmasker. Så har du et hjørne. Nu hækles to luftmasker, og du laver et hjørne mere. Sådan hækles resten af omgangen. Når det sidste hjørne er lavet, afsluttes og vendes som efter den første omgang.

Arbejdet vendes igen, og du fortsætter på samme måde: I buerne hækles tre stangmasker, imellem stangmaskegrupperne hækles to luftmasker, og i hjørnerne hækles tre stangmasker, fire luftmasker og tre stangmasker.

Du fortsætter på samme måde, indtil du synes, din firkant har den rette størrelse. Hvis du vælger at skifte farve, kan du gøre det, når du begynder på en ny omgang.

Med granny-mønsteret kan du lave en masse dejlige hjemmehæklede tekstiler.

Skal du bruge garn eller tilbehør, så kig forbi Rito.dk – altid gode rabatter og tilbud. Se aktuelle tilbud her >>>

Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

500 året for reformationen

500 års reformationsjubilæum

Forfatter: Robert J. Buhl I 2017 fejrer den protestantiske gren af den kristne kirke 500-året for reformationens indstiftelse med Martin Luthers legendariske aktion i 1517,

Filosofi for alle eller eliten?

Er filosofi for alle?

Forfatter: Robert J. Buhl På sin vis er det ganske enkelt at svare på overskriftens spørgsmål: nej. Naturligvis er filosofi ikke for alle, akkurat som

Hold en uforglemmelig fest

Bemærk: Indlægget er sponsoreret og lavet i samarbejde med de i artiklen nævnte virksomheder. Det er ikke uden grund, at fester er én af vi

Skrik din egen hue

Lær at strikke en hue

At strikke en hue kan både være en god begynderopgave og en opgave for den meget rutinerede strikker. Du kan vælge enten at følge en

Udsmyk boligen med sjove plakater

Bemærk: Indlægget er sponsoreret og lavet i samarbejde med de i artiklen nævnte virksomheder. Har man brugt meget energi på at finde den helt rette

cocktail steder på Nørrebro

Cocktail guide Nørrebro

København bugner med cocktailbarer der lokker med flotte, lækre drinks og kolde shakede cocktails. Det kan være svært lige at finde den rigtige, og man