Lær at hækle trin for trin – Stangmasker

Når du er blevet godt dus med fastmaskerne, er du klar til at lære de næste masker i rækken. Stangmasker er nært beslægtede med fastmasker, så har du fået lært at hækle dem sikkert og jævnt, så er det ikke det store trin at fortsætte med stangmaskerne.

Skal du bruge garn eller tilbehør, så kig forbi Rito.dk – altid gode rabatter og tilbud. Se aktuelle tilbud her >>>

Sådan hækles en stangmaske

Stangmasker kan hækles direkte på luftmasker, på fastmasker eller i luftmaskebuer. De hækles efter samme princip som fastmaskerne, men bliver mere åbne eller løse i strukturen.

Gør dit hækletøj klar, som om du skulle til at hækle en fastmaske. I stedet for bare at stikke hæklenålen gennem masken og så hente garnet, der sidder om venstre hånds pegefinger, drejer du hæklenålen en gang rundt om garnet, inden du stikker ned i masken. Drej under garnet og derefter ind mod dig selv. Der sidder altså to løkker omkring hæklenålen, inden du henter garnet, som du plejer. Når garnet er hentet og trukket gennem masken, har du nu tre løkker omkring hæklenålen. Så henter du garnet igen og trækker det igennem de to første løkker fra hæklenålens krog. Du har nu to løkker på hæklenålen. Nu hentes garnet igen og trækkes igennem begge løkker. Nu har du lavet en fastmaske.

En fastmaske hækles altså i to etaper så at sige. Den bliver næsten dobbelt så høj som en fastmaske, og der bliver noget luft imellem maskerne.

Som du kan se og mærke, så bliver et hækletøj, der er lavet udelukkende af stangmasker, ikke helt så tæt og fast i strukturen som af fastmasker. Du kan godt lave en relativ tæt hækling, den bliver bare anderledes at se på og at føle på. Den bliver højere i maskestrukturen, og der bliver lidt luft imellem maskerne. Det gør den også mere bløde og føjelige end fastmasken.

Når du skifter række, skal du vende på tre luftmasker.

Halve stangmasker

Ønsker du en mellemting mellem en fast- og en stangmaske, kan du bruge den maske, der hedder en halv stangmaske. Den bliver semifast og semiluftig. Den halve stangmaske kan også anvendes i et arbejde, der skal skråne mindre brat end den stigning/det fald, som overgangen mellem en fastmaske og en stangmaske kan give.

En halv stangmaske hækles indledningsvis som en almindelig stangmaske, men kun i én arbejdsgang. Når du når dertil, at der er tre løkker på hæklenålen, trækker du alle tre løkker igennem på én gang. Så har du den halve stangmaske.

Når du skifter række, vender du på to luftmasker.

Hvad bruger man stangmasker til?

Stangmaskens særlige struktur gør den anvendelig til for eksempel tøj. Du kan sagtens bruge dem til huer, halstørklæder, bluser, trøjer, nederdele, barnebukser og meget andet, der skal kunne dække og være blødt på én gang.

Hvis du hækler for eksempel et sjal, er en kombination af luftmasker og stangmasker perfekt. Med disse to former for hæklemasker kan du lave et sjal eller et tørklæde, der bliver både luftigt og har lidt struktur. Når du hækler, starter du med at slå en række luftmasker op, så det passer i længden. Herefter hækler du en række huller eller ringe, som du laver på denne måde:

Vend med ca. ti luftmasker. Hækl en stangmaske i den 11. luftmaske. Lav syv luftmasker og lav en stangmaske i luftmaske nr. seks. Fortsæt alle luftmaskerne ud. I den næste og alle de følgende rækker hækler du stangmasken ned i en ring hele rækken ud. Fortsæt på denne måde, indtil sjalet eller tørklædet har den rette længde. Det er hurtigt lavet og ret simpelt.

Dobbelte stangmasker

Kan du hækle en stangmaske, kan du i princippet lave dem så høje, det skal være. Drejer du garnet to gange rundt om hæklenålen, kan du lave en dobbelt stangmaske. Her skal du stadigvæk hækle to løkker ad gangen, indtil der kun er en løkke tilbage.

Det giver nogle højere stangmasker. Du kan også lave den endnu højere, hvis du har brug for det. Det giver selvfølgelig en mere luftig struktur.

Filethækling

Med luftmasker, fastmasker og stangmasker af forskellig højde er du nu i stand til at lave filethækling. Inden du kaster dig ud i den disciplin, bør du være temmelig rutineret, da det kræver sin hækler at kunne holde styr på det.

Filethækling er en type hækling, hvor det, du hækler, danner nogle ret åbne mønstre. Du tegner på en måde dit hæklearbejde. Det består mest at luftmasker og stangmasker, der skiftes til at lave åbne og lukkede felter i en form for koordinatsystem. Disse felter tegner et mønster. Det kræver selvsagt en meget sikker hånd og et skarpt øje. Får man lavet fejl, bliver det meget tydeligt, da mønsteret så vil se forkert ud.

Filethækling i en mindre skala kan du finde i visse former for hæklet julepynt. Det ville være en rigtig fin start at begynde med det.

Med et flueben ud for indlæring af stangmasken, kan du virkelig rykke i hækleskolen.

Skal du bruge garn eller tilbehør, så kig forbi Rito.dk – altid gode rabatter og tilbud. Se aktuelle tilbud her >>>

Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

Kreativ udklædning til kostumefesten

Bemærk: Indlægget er sponsoreret og lavet i samarbejde med de i artiklen nævnte virksomheder. Udklædninger kan kræves til forskellige kostumefester. Det kan være en fastelavnsfest

Hækling af grydelapper

Hækling af grydelapper

Noget af det allerførste, du vil kunne hækle som nybegynder, er grydelapper. De kan jo bare være en mere eller mindre harmonisk firkant, de tager

Hækling af hue

Sådan hækler du en hue

Man kan sagtens hækle en hue. For at kunne det, skal du kunne hækle luftmasker, fastmasker og/eller stangmasker. Du skal også kunne tage ud, tage

Lær at strikke vrang

Lær at strikke vrang

Når du har fået en vis rutine i at strikke retmasker, er det næste trin i strikkeskolen, at du får lært at strikke vrang. Det

Strikke trin for trin

Lær at strikke trin for trin

Er det nu, du endelig skal få lært at strikke? Så skal du være indstillet på, at det kræver noget øvelse. Til gengæld vil du

Lær hvordan man filethækler

Hækling: Filethækling

Filethækling er en hækledisciplin for den øvede hækler. Det kræver noget teknik og et godt øje for arbejdet og en god evne til at læse

his dark materials

His Dark Materials

Velkommen til en verden med hekse og panserbjørne, gypsier og daimoner: Philip Pullmans bogserie “His Dark Materials” (på dansk bedre kendt som “Det Gyldne Kompas-trilogien”)

Strik dit eget tæppe

Lær at strikke et tæppe

Har du ambitioner om at strikke et helt tæppe, så kan dette gøres på et hav af måder. Inden du giver dig i kast med