Lær at hækle trin for trin – Stangmasker

Når du er blevet godt dus med fastmaskerne, er du klar til at lære de næste masker i rækken. Stangmasker er nært beslægtede med fastmasker, så har du fået lært at hækle dem sikkert og jævnt, så er det ikke det store trin at fortsætte med stangmaskerne.

Skal du bruge garn eller tilbehør, så kig forbi Rito.dk – altid gode rabatter og tilbud. Se aktuelle tilbud her >>>

Sådan hækles en stangmaske

Stangmasker kan hækles direkte på luftmasker, på fastmasker eller i luftmaskebuer. De hækles efter samme princip som fastmaskerne, men bliver mere åbne eller løse i strukturen.

Gør dit hækletøj klar, som om du skulle til at hækle en fastmaske. I stedet for bare at stikke hæklenålen gennem masken og så hente garnet, der sidder om venstre hånds pegefinger, drejer du hæklenålen en gang rundt om garnet, inden du stikker ned i masken. Drej under garnet og derefter ind mod dig selv. Der sidder altså to løkker omkring hæklenålen, inden du henter garnet, som du plejer. Når garnet er hentet og trukket gennem masken, har du nu tre løkker omkring hæklenålen. Så henter du garnet igen og trækker det igennem de to første løkker fra hæklenålens krog. Du har nu to løkker på hæklenålen. Nu hentes garnet igen og trækkes igennem begge løkker. Nu har du lavet en fastmaske.

En fastmaske hækles altså i to etaper så at sige. Den bliver næsten dobbelt så høj som en fastmaske, og der bliver noget luft imellem maskerne.

Som du kan se og mærke, så bliver et hækletøj, der er lavet udelukkende af stangmasker, ikke helt så tæt og fast i strukturen som af fastmasker. Du kan godt lave en relativ tæt hækling, den bliver bare anderledes at se på og at føle på. Den bliver højere i maskestrukturen, og der bliver lidt luft imellem maskerne. Det gør den også mere bløde og føjelige end fastmasken.

Når du skifter række, skal du vende på tre luftmasker.

Halve stangmasker

Ønsker du en mellemting mellem en fast- og en stangmaske, kan du bruge den maske, der hedder en halv stangmaske. Den bliver semifast og semiluftig. Den halve stangmaske kan også anvendes i et arbejde, der skal skråne mindre brat end den stigning/det fald, som overgangen mellem en fastmaske og en stangmaske kan give.

En halv stangmaske hækles indledningsvis som en almindelig stangmaske, men kun i én arbejdsgang. Når du når dertil, at der er tre løkker på hæklenålen, trækker du alle tre løkker igennem på én gang. Så har du den halve stangmaske.

Når du skifter række, vender du på to luftmasker.

Hvad bruger man stangmasker til?

Stangmaskens særlige struktur gør den anvendelig til for eksempel tøj. Du kan sagtens bruge dem til huer, halstørklæder, bluser, trøjer, nederdele, barnebukser og meget andet, der skal kunne dække og være blødt på én gang.

Hvis du hækler for eksempel et sjal, er en kombination af luftmasker og stangmasker perfekt. Med disse to former for hæklemasker kan du lave et sjal eller et tørklæde, der bliver både luftigt og har lidt struktur. Når du hækler, starter du med at slå en række luftmasker op, så det passer i længden. Herefter hækler du en række huller eller ringe, som du laver på denne måde:

Vend med ca. ti luftmasker. Hækl en stangmaske i den 11. luftmaske. Lav syv luftmasker og lav en stangmaske i luftmaske nr. seks. Fortsæt alle luftmaskerne ud. I den næste og alle de følgende rækker hækler du stangmasken ned i en ring hele rækken ud. Fortsæt på denne måde, indtil sjalet eller tørklædet har den rette længde. Det er hurtigt lavet og ret simpelt.

Dobbelte stangmasker

Kan du hækle en stangmaske, kan du i princippet lave dem så høje, det skal være. Drejer du garnet to gange rundt om hæklenålen, kan du lave en dobbelt stangmaske. Her skal du stadigvæk hækle to løkker ad gangen, indtil der kun er en løkke tilbage.

Det giver nogle højere stangmasker. Du kan også lave den endnu højere, hvis du har brug for det. Det giver selvfølgelig en mere luftig struktur.

Filethækling

Med luftmasker, fastmasker og stangmasker af forskellig højde er du nu i stand til at lave filethækling. Inden du kaster dig ud i den disciplin, bør du være temmelig rutineret, da det kræver sin hækler at kunne holde styr på det.

Filethækling er en type hækling, hvor det, du hækler, danner nogle ret åbne mønstre. Du tegner på en måde dit hæklearbejde. Det består mest at luftmasker og stangmasker, der skiftes til at lave åbne og lukkede felter i en form for koordinatsystem. Disse felter tegner et mønster. Det kræver selvsagt en meget sikker hånd og et skarpt øje. Får man lavet fejl, bliver det meget tydeligt, da mønsteret så vil se forkert ud.

Filethækling i en mindre skala kan du finde i visse former for hæklet julepynt. Det ville være en rigtig fin start at begynde med det.

Med et flueben ud for indlæring af stangmasken, kan du virkelig rykke i hækleskolen.

Skal du bruge garn eller tilbehør, så kig forbi Rito.dk – altid gode rabatter og tilbud. Se aktuelle tilbud her >>>

Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

iskaffe opskrifter

Tre opskrifter på iskaffe

Den stærke, den hurtige og den blærede Vi kender det nok allesammen: det er sommer, man er på café og man er i tvivl om,

Fem kulturelle gøremål

Bemærk: Indlægget er sponsoreret og lavet i samarbejde med de i artiklen nævnte virksomheder. Vil du gerne følge lidt mere med i kulturlivet, og har

Skrik din egen hue

Lær at strikke en hue

At strikke en hue kan både være en god begynderopgave og en opgave for den meget rutinerede strikker. Du kan vælge enten at følge en

God vin

5 kulturelle julegaver

Hvis du skal give en julegave til en, der elsker kultur, kan det være, at du er kommet på overarbejde. Det kan nemlig være en

Hold en uforglemmelig fest

Bemærk: Indlægget er sponsoreret og lavet i samarbejde med de i artiklen nævnte virksomheder. Det er ikke uden grund, at fester er én af vi

chess

Chess på Dansk – et genialt træk

I Chess på Dansk lander vi midt i den kolde krig. Frederick Trumper fra USA skal spille mod Anatoly Sergievsky fra Sovjetunionen i verdensmesterskabet i skak,

500 året for reformationen

500 års reformationsjubilæum

Forfatter: Robert J. Buhl I 2017 fejrer den protestantiske gren af den kristne kirke 500-året for reformationens indstiftelse med Martin Luthers legendariske aktion i 1517,