Guide: alt du skal vide om hyldeknægte og hvordan du finder de rigtige

hyldeknægt

6 måneder siden |  0 comments  |  Møbler

En hyldeknægt bruges til ophæng af hylder, bordplader eller andre frithængende plader. Det er et beslag, der skrues ind i hylden og væggen, og er rigtig smart, fordi ophænget kan skjules under pladen. På den måde får man en hylde, der har en let konstruktion som alternativ til en solid bogreol. Der er mange forskellige typer til forskellige formål.

Nogle har endda dekorative detaljer, hvis man synes, at hylden bliver lidt for bar. Frithængende hylder er utroligt flotte og ideelle i det moderne hjem, og når du nu har fundet den perfekte hylde, hvorfor så ikke gøre det samme, når den skal hænges op?

Hvilke hyldeknægte findes der?


Udvalget er stort, og du kan være sikker på at finde en, der passer til lige dit behov, uanset om du skal sætte en bordplade op i køkkenet, eller der blot er tale om en enkelt hylde til soveværelset.

De fleste bæringer monteres på væggen, men der findes også varianter, der monteres på vægskinner. Dette er særligt oplagt, hvis du har et hyldesystem i tankerne. På den anden side, vil man dog kunne se vægskinnen, og det tager lidt af den usynlige konstruktion.

Materialet kan også variere. Mange modeller laves i metal, men det er også muligt at få varianter i træ, hvilket er et rigtig fint og æstetisk alternativ. I den moderne boligindretning er træ også et utrolig populært element. Det giver en varme til rummet, og hvorfor ikke overføre det til hyldeknægten?

Tænk over, hvilket udtryk, din hylde skal have. Skal hylden have hele opmærksomheden, så vælg en diskret hyldeknægt, der skjules af hylden. Ønsker du et romantisk udseende, kan du vælge nogle med charmerende krumninger og detaljer. Tænk også på, hvilken farve den skal have. Skal den være sort, hvid eller have et galvaniseret udseende? Når udvalget er så stort, er det kun dig, der sætter grænserne.


Hvad skal jeg være opmærksom på?


Det er vigtigt, at din hyldeknægt er stærk nok til at bære den hylde eller bordplade, du har i tankerne. Dette gælder både bæreevnen og længden. Som en huskeregel skal hyldeknægten minimum dække ¾ af hyldens dybde. Dette sikrer en stabil konstruktion, så væggen ikke belastes mere end nødvendigt.

Bæreevnerne er forskellige, og dette må du derfor også have for øje. En hylde, der skal udsættes for stor belastning, kræver en stærk bæring. Selvom to hyldeknægte ser forholdsvis ens ud, kan der være stor forskel på, hvor stærke de er. Bæreevnen spænder nemlig utrolig bredt lige fra små 15kg til over 300kg. Vær derfor opmærksom på bæreevnen og hav i tankerne, hvad hylden skal bruges til.


Hvordan sættes en hyldeknægt op?


Hyldeknægtene skal placeres 1/6 fra hyldens kant. Det vil sige, at hvis din hylde er 1m, skal de placeres ca. 17cm fra hver kant. Du kan beregne, hvor de skal placeres ved at dividere længden af hylden med 6. For optimal bæreevne skal der helst ikke være over 80cm mellem bæringerne.

Er din hylde meget lang eller tynd kan det være en idé at sætte en ekstra bæring i midten for at undgå at hylden bøjer. De monteres på hylden med skruer. Vær opmærksom på at måle korrekt op, så hyldeknægtene sidder lige. Hvis hylden er lavet i hårdt træ, er det ofte nødvendigt at bore for med boremaskinen, inden skruerne skrues i.


Sæt hylden op i dag


Hylder er uundværlige i et hjem. De er praktiske, og det skaber en hyggelig atmosfære at have et sted at placere bøger eller små nips. Sæt dit præg på hylden med hyldeknægte efter eget valg. Vis dem frem eller skjul dem. Alt er muligt, og du kan skabe et helt unikt reolsystem eller bare nyde din ene hylde. Kom i gang i dag!


VIDEOER: Hjælp & Vejledning til HyldeknægteMontering af hylder med hyldeknægteDIY: Gør-det-selv hyldeknægte


EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :