Lær at strikke en afslutning

Når nu du har lært at strikke, og du er kommet dertil, at du skal lave noget, der bliver til et færdigt produkt, er det også væsentligt at få lært, hvordan du laver en pæn afslutning på dit arbejde. Det giver et flot resultat og en stor tilfredsstillelse af få givet sit strikketøj en god finish. Derfor er det nødvendigt at få lært det. Du kan jo heller ikke rigtig bruge det, du har strikket, hvis strikkepindene stadig sidder i.

Skal du bruge garn eller tilbehør, så kig forbi Rito.dk – altid gode rabatter og tilbud. Se aktuelle tilbud her >>>

Afslutning af strikketøj

Den aller letteste måde at afslutte et arbejde på er den, hvor du lukker af for maskerne ved at trække garnet igennem alle maskerne. Den metode bruges typisk, når du har strikket rundt, og når der ikke er så mange masker tilbage på rundpinden eller strømpepindene. Når du for eksempel skal afslutte en hue, en strømpe eller en vante, har du taget masker jævnt ind over nogle pinde for at få afrundet arbejdet.

Til sidst er der så kun nogle få masker tilbage, og dem lukker du af på flg. måde: Klip dit garn over 15-20 cm fra strikkepinden, og før garnenden igennem alle maskerne. Det gøres lettest ved at strikke en maske og trække garnet igennem masken efterfølgende. Det gør du hele vejen rundt, en maske ad gangen. Når alle maskerne sidder på garnenden, trækkes garnet sammen, der sys en ekstra gang med en nål, der hæftes grundigt ende og det overskydende garn klippes af. Så er der lukket godt og pænt af. Husk at få hæftet ende på alle garnender, så du ikke risikerer, at dit arbejde går op. Det ville jo være en skam.

Du kan også bruge denne aflukningsmetode, hvis du har strikket en hue, der er meget baggy, og som du gerne vil have til at have noget volumen på toppen. Så tager du slet ikke ind undervejs, eller du tager kun få masker ind på toppen, og så trækker du garnet igennem alle de masker, der er tilbage. Pas på, at du ikke får trukket så hårdt i garnet, når du trækker toppen sammen, at du kommer til at knække garnet. Vær også opmærksom på, at det kan risikere at blive lidt for tætklumpet på toppen, hvis du har brugt noget kraftigt garn. Så er du nødt til at tage lidt ind, inden du lukker af. Her er det også vigtigt at få hæftet grundigt ende, da garnet er under et vist pres, når det skal holde alle de masker så tæt sammen.

Alternativ afslutning

Ved afslutning af arbejder, der ikke skal afrundes og lukkes helt til bruges en anden metode. Her strikkes der en afslutning ved at lukke en maske af ad gangen. Der startes med at strikke to masker. De skal være ret eller vrang afhængigt af, hvordan den blev strikket på pinden inden. Det skal være samme masketype på denne afsluttende pind. Når der sidder to masker på den højre pind (eller der, hvor pinden begynder ved en rundpind), løftes den først strikkede maske venstre over den sidst strikkede af de to masker. Altså modsat den almindelige strikkeretning. Nu er der så kun en maske tilbage på pinden, da maske nummer et er lukket af. På den måde fortsætter du, indtil alle masker på nær den sidste er lukket af. Så kan du klippe garnet over ca. 15 cm fra pinden, og denne garnende trækkes gennem den sidste maske på pinden. Nu er pinden tom, og du kan bruge den afklippede garnende til at hæfte ende med.

Ved denne form for afslutning er det meget vigtigt, at du strikker med en passende fasthed. Det må ikke være for stramt eller for løst lukket af. Det giver en dårlig afslutning, hvis det strammer for meget, eller hvis det flagrer for meget. Nogle bruger en strikkepind, der er et nummer større eller mindre, hvis de har tendens til at lukke af for stramt eller for løst. Det er en nem måde at kompensere for dette, og resultatet bliver nemt bedre. Prøv dig lidt frem og find ud af, hvordan din strikkefasthed passer til aflukning.

Hvis du har brug for at få lavet en afslutning, der strammer lidt ind – det kan være til et net eller en taske eller andet – så kan du med fordel stramme din aflukning med vilje. På den måde bliver diameteren mindre, og formen kommer til at gå indad. Har du brug for at lave en aflukning, der er lidt strammere end en almindelig ribkant på en hue eller sokker, kan du gøre det, at du strikker en tynd elastiksnor i samme farve som garnet med i ribkanten. Det giver et bedre og fastere hold i ribben.

Det kræver lidt øvelse af få lavet en pæn og jævn aflukning, men når først du har den, så bliver det så fint.

Skal du bruge garn eller tilbehør, så kig forbi Rito.dk – altid gode rabatter og tilbud. Se aktuelle tilbud her >>>

Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

Sunnimuslimer

Muslimer – hvad er nu forskellen?

Sunni-, shia- og kharijimuslimer – hvad er nu forskellen? Forfatter: Robert J. Buhl At ord som »muslim«, »islam«, »sunni« og »shia« etc. dukker hyppigere op

Strik dit eget tæppe

Lær at strikke et tæppe

Har du ambitioner om at strikke et helt tæppe, så kan dette gøres på et hav af måder. Inden du giver dig i kast med

Hold en uforglemmelig fest

Bemærk: Indlægget er sponsoreret og lavet i samarbejde med de i artiklen nævnte virksomheder. Det er ikke uden grund, at fester er én af vi

his dark materials

His Dark Materials

Velkommen til en verden med hekse og panserbjørne, gypsier og daimoner: Philip Pullmans bogserie “His Dark Materials” (på dansk bedre kendt som “Det Gyldne Kompas-trilogien”)

Udsmyk boligen med sjove plakater

Bemærk: Indlægget er sponsoreret og lavet i samarbejde med de i artiklen nævnte virksomheder. Har man brugt meget energi på at finde den helt rette

Ørering

Hvad køber danskerne på nettet?

Danskerne handler i stigende grad ind på nettet, hvilket har givet fremgang for alle brancher og medført nye fordele for handlen. Men hvilke brancher har