Sådan sparer du penge på computer og IT

Der er ikke noget som nyt gear. En toptunet maskine med en lang række features, en harddisk med uanede mængder plads, en processor, der kan få en traktor til at føle sig lille, et grafisk interface, der får de professionelle til at græde snot og en softwarepakke, der kan hjælpe dig med at gøre alt fra at komponere og producere musik til at lave 3D modeller over hvordan huset skal bygges om. Den har selvfølgelig også kostet derefter og den var dét værd. Value for money.

Var den nu også dét vær? Måske har du fundet et godt tilbud og fået value for money, men har du nogensinde brugt din imponerende softwarepakke og har du på noget tidspunkt haft brug for den processor og den blærede mængde plads?

 

Hvad er dit behov?

Der er to svar på ovennævnte eksempel: Ja og nej.

Svaret afgøres af, om du kender dit behov i forhold til laptops, tablets, pc’er, macbooks og for den sags skyld også telefoner.

Hvis svaret er ja, så har du kun grund til at glæde dig. Hvis du eksempelvis gamer meget eller arbejder som grafisk designer, kan du ligeså godt købe kram med det samme. Her kan det på længere sigt godt betale sig at købe noget der er ekstra fremme i skoene, for på den måde undgår du, at skulle have en ny maskine og programpakke om et år eller to.

Opfører du dig nogenlunde anstændigt og lader være med at bruge hammer og mejsel når du bruger til tastatur, er der ingen grund til at købe en ekstra forsikring, da tyveri og hændelige uheld dækkes af din egen forsikring og produktionsfejl dækkes af købeloven. Det er sjældent, en tilkøbsforsikring dækker andet end hændelige uheld – og den dækker aldrig tyveri.

Er svaret til gengæld nej, har du god grund til at ærgre dig over alle de penge du har smidt ud af vinduet på en maskine, hvis kapacitet du aldrig kommer til at udnytte. Måske er der endda tale om en større og tungere maskine, end du havde købt, hvis du havde tænkt dig om en ekstra gang. Måske havde du slet ikke brug for en supermaskine, måske manglede du en god tablet til at surfe på nettet og streame musik- og film? De kan kobles til dit anlæg eller TV og sikre en bedre oplevelse, end supermaskinen kan give dig. Det kan også være, du havde brug for en bærbar af god kvalitet, som måske ikke behøvede at kunne rumme halvdelen af Det Kongelige Biblioteks arkiv.

I den anden ende af skalaen skal du også passe på, for der er rent ud sagt også en masse skrammel på markedet, elektronik og gadgets der kun er lavet for at blive købt og gå i stykker. Ofte er de så billige eller besværlige at bytte fordi man har købt dem over nettet, og derfor har det være penge lige i skralderen. Når det gælder alle former for elektronik, så er en god huskeregel, at hvis det lyder at være for godt til at være sandt, så er det for godt til at være sandt.

Internetpriser

Et andet sted du skal være opmærksom er, når det gælder abonnementer på internet. Stort set alle internet- og telefonudbydere har nogle storslåede introduktionstilbud, der ser ud til at være årtiets scoop, men det er ikke altid tilfældet, hvis du ser nærmere på tilbuddet.

Du skal naturligvis først afklare dit behov – har du brug for en løsning, der kombinerer mobiltelefoni, bredbånd og familiedeling eller bruger du udelukkende din telefon til at skrive sms’er og foretage et opkald i ny og næ, imens du gamer når du er hjemme? Eller er du omvendt altid på nettet når du er på farten, hvor du streamer musik og videoer og ellers ikke bruger nettet særligt meget derhjemme? De fleste mennesker er et sted midt imellem, men det gør det ikke nødvendigvis lettere at spotte et godt eller dårligt tilbud.

Der er minimum et års binding på de fleste bredbåndsaftaler, og her skal du være særligt opmærksom på, hvad den ordinære pris er – det er oftest prisen for abonnementet efter tre eller seks måneder. Det er jo ligegyldigt, om du får tre måneders gratis internet, hvis det derefter koster 400 kr. om måneden og du kunne have fået servicen til en højere startpris og til gengæld en lavere pris derefter. Du skal også holde øje med opstartsprisen, skal du betale for modem og opsætning? Noget, de fleste internetudbydere ved er, at forbrugere ikke bryder sig særligt meget om at skifte selskab, og det er dumt, for det kan være rigtigt mange penge at spare på at holde øje med markedet og være klar til at skifte selskab, hvis du får et bedre tilbud, som din nuværende udbyder ikke kan matche.

Det er ikke svært og der er mange penge at spare på at sende en enkelt mail og udfylde sine personlige oplysninger hos en ny udbyder.

Helt grundlæggende handler det altså om at afklare sine behov, holde øje med markedet og når det gælder internet, så ikke være bleg for at skifte abonnement.

Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

Få det meste ud af dine penge

Bemærk: Indlægget er sponsoreret og lavet i samarbejde med de i artiklen nævnte virksomheder. At have helt styr på privatøkonomien kan være svært. Ikke desto

Gør det nemt at dele idéer

Annonce I virksomheder, klubber og organisationer er fællesskabet og samarbejdet ofte enormt vigtigt for at man oplever vækst og succes. Ved at trække på alle

E-bog eller trykt bog

E-bog eller trykt bog?

E-bog eller trykt bog – hvad skal man vælge? Er du til den gode gamle trykte bog? Den med den velkendte knitrende lyd, når du

Du bør aldrig stoppe med at lære

Bemærk: Indlægget er sponsoreret og lavet i samarbejde med de i artiklen nævnte virksomheder. Der skal bestemt ikke være nogen tvivl om, at der er

Digitalisering

Digitalisering ændrer liberale erhverv

De liberale erhverv har de seneste år stået over for store ændringer grundet teknologisk udvikling. Rigtig mange brancher er blevet disruptet, hvilket betyder, at en

Sørg for at forkæle dig selv

Bemærk: Indlægget er sponsoreret og lavet i samarbejde med de i artiklen nævnte virksomheder. I en hverdag der er præget at pres og stress, er