Tips om Sorø by, seværdigheder og arrangementer

Den midtsjællandske by Sorø blev grundlagt i 1142 og består af ca. 7764 indbyggere (tal fra 2012 opgørelse).

Sorø by blev grundlagt af stormanden Asser Rig. Han grundlagde hvad der senere blev til Sorø Akademi men startede som benediktinerkloster. Klostret var dog ikke den store succes, hvilket betød at stormandens søn, Biskop Absolon, lavede et skift fra benediktinerordenen til cistercienserne for at få gang i driften af klostret. Det blev en succes, hvilket afstedkom at området blev en af de rigeste områder, og fik flere af de danske konger til at besøge, hvor der i dag ligger 3 af datidens konger begravet.

Kostskole/Sorø Akademi

1536 blev der dog skiftet, så stedet blev mere et alderdomshjem for gamle munke. Det endelig skift kom i 1486 hvor Frederik II stiftede en kostskole under navnet Sorø Lærde Skole for 30 adelige og borgerlige drenge. Dette skiftede senere navn og blev til Sorø Akademi.

Købstad

Sorø fik købstadsrettigheder i 1638 fordi Christian IV oprettede et ridderakademi til træning af hans sønner.
I 1856 kom jernbanen forbi byen og der kom en station lidt syd for byen. Tilføjelsen gav en chance for at drive handel, der indtil da, havde været svært på grund af de terræn mæssige ulemper.

Søerne

Sorø er en flot byen omkranset på tre sider af søer. Øst byder på Søskoven, Bulbro Skov og Stensbøg Vænge, og den sydlige ende af byen rummer Sorø Akademi hvor hele byens grundlæggelse fandt sted. Her finder du gymnasium med kostskoleafdeling og selvfølgelig Sorø Kloster.

Byen er i dag en smuk by der udover de smukke søer og skov, fungerer som politisk administrationscenter i området.

Du kan finde mange smukke seværdigheder, hvor du med fordel kan læse meget mere om det på disse turist steder:

Seværdigheder

Sorø byder på forskellige seværdigheder og oplevelser, hvor byen, søerne, skove, akademi med mere kan være med til af give dig eller jer dejlige fredfyldte stunder. Der findes en hel del ting, men især disse ting er værd at besøge, og derfor er de særligt udvalgt som gode seværdigheder.

Sorø Museum

Sorø Museum kan være et besøg værd, hvor åbningstider og adresse er:

Sorø Museum
Storgade 17
4180 Sorø

Åbningstider
Tirsdag-torsdag: 13-16
Lørdag: 11-14
Søndag: 13-16

I skoleferierne er der udvidet åbningstid.

Sorø museum startede som en kro, da Christian IV tilbage i 1624 beordrede opførelse af sådan men tilliggende slagteri. Det blev senere omdannet til nutiden Sorø Museum.

På museet hvor der er fri entre, støder du på et kulturhistorisk museum med samlinger fra stenalderen og frem til nye tider, selvfølgelig med udgangspunkt i lokalområdet omkring Sorø.

Af interessante udstillinger er der de permanente udstillinger i Ingemanns stue som byder på udviklingen i Sorø fra yngre jægerstenalder til begyndelse af 1900 tallet.

Joachim Bursers apotekerhave er en anden seværdighed. Der er åbent fra Munkevænget, helt ligesom i åbningstider, kan du besøge stedet fra Storgade.

Akademihaven

Akademihaven er det smukke parkanlæg der omkranser Sorø Akademi’s skole og klosterkirke. Du får nemt adgang gennem klosterporten ved Storgade, hvor du kan nyde et dejlig rum med beliggende ned til Sorø sø. Stedet kan dateres tilbage til 1200-tallet og har et areal af 15 hektar.

Havens højdepunkter er Fuchsiahaven med planter der er over 50 år gamle, friluftsscenen hvor du kan opleve sommerkoncerter og den flotte statue fra 1898 af Vilhelm Bissen.

De smukke søer og sejlads

Du kan i Sorø komme på rutesejlads. Denne oplevelse kan dateres tilbage til 1870 hvor smedemester Friis startede med en 9 meter lang dampbåd. Den første dampbåd blev selvfølgelig udskiftet og træbåde eksisterede lige indtil halvfjerdserne. Sejladserne i Sorø stod dog stille i 26 år lige indtil 1997 hvor skibet Lille Claus kom hjem igen fra Københavns kanalrundfarter.

Sorø Jazz

Sorø byder på jazz der bliver arrangeret af non-profit selskabet Victoria Teatret i samarbejde med Jeronimus IVS.

Jazz i Sorø består af et vinterprogram, løbende arrangementer og en uges sommerfestival der foregår hvert år i uge 30. Du finder omkring 20 koncerter der dækker over små til de større big-band koncerter.

Spillestederne gennem hele ugen foregår på de mange forskellige cafeer, hoteller, museer, spillesteder, kirker og kulturinstitutioner. Siden starten i 2013 er festivalen blevet en ret populær begivenhed hvor kvalitetsjazz har fået tag i folk, da der stort set altid spilles for fulde huse.

Initiativet til en jazz festival i Sorø blev taget af turistchef Jesper Nygaard som blev bakket op med økonomisk støtte af kulturudvalget og erhvervslivet i byen. Jazzmanden Allan Aistrup tilrettelagde programmerne og de populær festivaler i 2013 og 2014 grundlagde ideen om at skabe et vinterjazzprogram med 5-6 koncerter. Turistbureauet og chef blev nedlagt i 2015 og siden er det Victoria Teater der har stået for varetagelsen af arrangementerne.

Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

rom løbesko

Oplev Rom med løbesko på

Artiklen er lavet i samarbejde med Rejsetilbud.dk – din oversigt over Afbudsrejser – besøg rejsetilbud.dk og se aktuelle tilbud på billige afbudsrejser til Rom og

500 året for reformationen

500 års reformationsjubilæum

Forfatter: Robert J. Buhl I 2017 fejrer den protestantiske gren af den kristne kirke 500-året for reformationens indstiftelse med Martin Luthers legendariske aktion i 1517,

Spar penge på rejser

Sådan sparer du penge på rejser

Artiklen er lavet i samarbejde med Rejsetilbud.dk. Hvis du gerne vil spare penge på dine rejser så besøg rejsetilbud.dk og find både afbudsrejser og manuelt

Fordele ved at benytte internetshopping

Internettets fremkomst har fuldstændigt ændret landskabet i rigtig mange områder af samfundet. En af disse områder er detailhandel. Hvor den private forbruger førhen fysisk skulle