Tre opskrifter på iskaffe

Den stærke, den hurtige og den blærede

Vi kender det nok allesammen: det er sommer, man er på café og man er i tvivl om, hvorvidt man skal vælge en kold læskedrik eller den cremede og velkendte café latte. Fortvivl ej, for selv hvis det ikke umiddelbart fremgår af menukortet, har mange steder iskaffe. Nogle gange hedder det latte frappé – velsagtens i et forsøg på at forvirre kunden ved at lyde smart og italiensk. Ikke desto mindre er denne kolde drik mere og mere populær og mange mennesker kunne godt tænke sig at imponere gæster med en vellavet iskaffe. I denne artikel vil du støde på tre gode opskrifter: den stærke, den hurtige og den blærede. I alle tre tilfælde skal du naturligvis sørge for at have nogle gennemsigtige glas, du kan servere iskaffen i og gerne nogle sorte sugerør. Og hvis du kan smide et cafesæt eller en hay barstol frem på terrasen bliver det bare endnu lækrere og cafe-agtigt. Alt efter hvilken fremgangsmåde du vælger at følge, skal du huske at benytte glas, der er lavet til varme drikke.

Den stærke

Den stærke iskaffe er for hardcore kaffedrikkere, der elsker kulsort kaffe. Fremgangsmåden er ganske simpel, og kræver blot en elkedel, en stempelkande, isterninger, evt. sukker og selvfølgelig kaffe. Husk at lave kaffen stærkere end normalt, da isterningerne vil fortynde kaffen. Hvis du vil gøre lidt ekstra ud af det kan du jo overveje selv at male kaffebønnerne. Husk at benytte grovmalede kaffebønner, når du laver stempelkaffe. Når vandet er kogt venter du et par minutter til det ikke længere er helt kogende, hælder det over bønnerne, venter igen et par minutter og trykker herefter stemplet ned. Lad det trække godt, et kvarters tid vil være fint. Herfra kan du gå to veje: den rene vej eller sukkervejen. Mange vil nok foretrække lidt sukker i den kølige drik, imens nogle ikke kan få det stærkt og bittert nok. Vil du have sukker i din iskaffe er det smart, at blande det i før kaffen bliver kold, da sukker har svært ved at blive opløst i en kold væske. Nu er der ikke mere tilbage end at tilføje godt med isterninger og så er din iskaffe klar til servering. Denne version udmærker sig ved, at du ikke behøver, servere den med det samme, men godt kan lade kaffen stå på køl til senere på dagen.

Den hurtige

Den hurtige udmærker sig både ved at være – surprise – hurtig og ved at være dejligt cremet. Denne variant minder mere om den iskaffe du kender fra caféerne, hvor den stærke ikke er så udbredt, fordi det er et fåtal der foretrækker iskaffe helt uden mælk. Det du skal bruge er instant kaffe, sukker, mælk, isterninger og en blender. Til hvert glas iskaffe á ca. 33 cl., som vi kender dem fra den lokale café, skal du bruge: 3 teskefulde instantkaffe (evt. flere, hvis du godt kan lide lidt kant), en tilsvarende mængde sukker, en dl. mælk og tre-fire isterninger. Det hele blendes og hældes i glasset og serveres omgående. – Grunden til, at sukkeret ikke behøves at blive opløst i varm kaffe er, at det bliver opløst, når blandingen blendes. Det er en skøn, cremet og skummende iskaffe du får på denne måde. Det blendede is er prikken over i’et, der giver denne cremede iskaffe den lethed, som iskaffe også skal have. Noget der er fedt ved denne opskrift er, at du hurtigt kan finde ud af hvilke mængder af de forskellige ingredienser, der passer dig bedst og regulere opskriften derefter.

Den blærede

Den blærede er den iskaffe, som vi kender fra caféerne og som er så show-off, at den åbenbart kan tillade sig at hedde latte frappé og koste op imod 50 kr. på en varm sommerdag. En af de ting du skal bruge kan virke lidt overdrevne, men den er hurtigt tjent hjem i sparede caféture og i coolness: Du skal simpelthen have noget du kan lave espresso på. Der er tre muligheder: den lille maskine, som er en version over den du kender fra caféerne, de maskiner som du køber espressopatroner til og den gammeldags italienske espressokande, som du stiller på komfuret. Sidstnævnte er klart billigst og alle tre versioner kan vise sig at være den bedste eller den værste for dig. Til hvert drikkeglas á 33 cl. skal du bruge et eller to espressoshot alt efter hvor stærk du foretrækker din iskaffe. – Det er samme princip som café latte, hvor du også ofte kan vælge mellem et eller to shot. Den varme kaffe hældes i et gennemsigtigt glas, der tåler varme drikke, blandes med et par teskefulde sukker og fyldes op med mælk og isterninger. Når blandingen er rørt rundt er den iskold og klar til at blive serveret omgående. Det var tre simple veje til en god iskaffe, og som med al anden kogekunst er det sådan, at du selv tilføjer eller fjerner ingredienser eller ændrer mængderne, så det lige præcis passer til dig og dine gæster.

Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

køb flot julepynt til vinduer

Sødt julepynt til vinduer som hygge i julen

Julen står snart for døren. Og afslutningen på året skal selvfølgelig være hyggelig. Her har vi mange traditioner med julefrokoster, pakkekalender, julekalender, advent, julegaver og

Fordele ved at benytte internetshopping

Internettets fremkomst har fuldstændigt ændret landskabet i rigtig mange områder af samfundet. En af disse områder er detailhandel. Hvor den private forbruger førhen fysisk skulle

Hold en uforglemmelig fest

Bemærk: Indlægget er sponsoreret og lavet i samarbejde med de i artiklen nævnte virksomheder. Det er ikke uden grund, at fester er én af vi

Filosofi for alle eller eliten?

Er filosofi for alle?

Forfatter: Robert J. Buhl På sin vis er det ganske enkelt at svare på overskriftens spørgsmål: nej. Naturligvis er filosofi ikke for alle, akkurat som

God vin

5 kulturelle julegaver

Hvis du skal give en julegave til en, der elsker kultur, kan det være, at du er kommet på overarbejde. Det kan nemlig være en

dyrene i hakkebakkeskoven anmeldelse

Anmeldelse af Dyrene i Hakkebakkeskoven

Den 6. april 2017 havde den norske animationsfilm ’Dyrene i Hakkebakkeskoven’ premiere i Danmark. Den er baseret på Thorbjørns Egners børnebogsklassiker af samme navn. Filmen

Fem kulturelle gøremål

Bemærk: Indlægget er sponsoreret og lavet i samarbejde med de i artiklen nævnte virksomheder. Vil du gerne følge lidt mere med i kulturlivet, og har