Billigt garn – kan det betale sig?

Det spørgsmål kan man ikke svare entydigt på. Det kommer meget an på, hvad det er for noget garn, og hvad du skal bruge det til.

Skal du bruge garn eller tilbehør, så kig forbi Rito.dk – altid gode rabatter og tilbud. Se aktuelle tilbud her >>>

Garn på tilbud skal, skal ikke?

Man ser jo sommetider kvalitetsgarn være på tilbud, og der er selvfølgelig intet i vejen med at købe og bruge det. Det er jo bare herligt, at du kan få noget godt garn til en reduceret pris. Drejer det sig derimod om garn af en tvivlsom kvalitet, kan det være en anden sag. Generelt er det sådan, at kunstgarn er billigere end naturgarn. Kunstgarn er meget billigt at producere og købes typisk hjem fra udlandet, og derfor kan man nogle gange i supermarkeder se strikkegarn helt ned til 5-10 kroner nøglet. Så her får du altså virkelig meget garn for pengene.

Om man foretrækker den ene form for garn frem for den anden, er en smagssag. Mange foretrækker kunstgarn. Enten fordi man ikke kan tåle for eksempel uld, eller hvis man ikke bryder sig om fornemmelsen af uld på sin hud, både når man strikker, og når man har strikvaren på. Nogle har det helt fint med kunstgarn, og her kan du som sagt virkelig få meget garn for pengene.

Kunstgarn eller naturgarn – Fordele og ulemper?

Vælger du det helt billige kunstgarn, kan du sagtens strikke en masse fine sager af det. Strikker du for eksempel tæpper, puder, tasker eller lignende, som ikke skal vaskes så tit, kan det være helt fint. Ulempen ved at bruge kunstgarn er dog blandt andet, at farven bleger relativt hurtigt, at faconen ikke holder så godt både efter vask og efter brug og at det bliver lidt tyndere efter brug og vask.

Desuden varmer kunstgarn ikke så godt som naturgarn. Så strikker du tøj, som trøjer, huer, halstørklæder, vanter, sokker og så videre, så er det ikke så velegnet til de allerkoldeste og blæsende vinterdage.

Fordelen, ud over prisen, er, at det har en længere løbelængde. Det vil sige, at det strækker længere, og du kan dermed strikke mere af det. Vægtmæssigt er det oftest lettere end uldgarn eller bomuldsgarn. Derfor er det ikke så tungt at sidde at strikke med, og de ting, du får lavet ud af det, er forholdsvis lettere. Det kan være en fordel, hvis du for eksempel strikker et tæppe eller en trøje af en vis størrelse. Som overgangstøj til forår og efterår er det varmemæssigt fint, eller hvis du ikke bryder dig om at blive for varm i dit tøj. Desuden risikerer du ikke, at dine strikvarer kryber i vask, som du kan opleve det med uldtøj. Den ærgrelse at se dit strik forvandlet til meget tykt dukketøj efter en tur i vaskemaskinen bliver du skånet for.

På den måde er det flere fordele og ulemper ved at bruge kunstgarn i forhold til naturgarn. Man kan også vælge et blandingsprodukt, der både har naturgarnets fordele og kombinerer det med kunstgarnets evne til at holde på uldens eller alpacaens facon.

Gør op med dig selv, hvilken garntype der passer til dig.

Bliver du fristet af et godt tilbud på garn, så vær opmærksom på, hvad det er for noget garn og på, hvad du skal bruge garnet til.

Er det til ungernes uendelige fingerstrik, så er billigt kunstgarn perfekt. Er det til at lære dig selv eller barnet at strikke, er det også fint, for det er nemt nok at strikke af. Og foretrækker du følelsen af kunststof frem for natur, eller kan du ikke tåle uld, så er det også helt velegnet.

Skal du derimod strikke noget, som skal holde én varm, så vil du nok ikke blive tilfreds med resultatet. Til baby foretrækker de fleste naturgarn, men nogle børn reagerer med udslæt eller meget varme på dette. Omvendt er der børn, der reagerer med udslæt i forhold til kunststof, så uanset hvad må du holde øje med, hvad barnet tåler bedst. Så her kan der også være forskellige holdninger til, hvad der egner sig bedst.

Hvis du strikker noget, der tager lang tid, og det gør det meste strik jo, så ville det være superærgerligt, at det efter noget tid ikke ser så godt ud. I hvert fald er det oftest sådan, at det allerbilligste kunstgarn er af en kvalitet, der ikke egner sig til tøj, der skal varme, og som skal vaskes hyppigt. Men langt hen ad vejen må det jo siges at være en smagssag, om man foretrækker det ene frem for det andet. Eller også er det bare sådan, at du vælger fra arbejde til arbejde, hvilken kvalitet garn, du skal bruge. Sådan er det nok for de fleste strikkere. Der er garn til ethvert strikketøj. Du skal bare være bevidst om, hvad der egner sig bedst til hvad.

Skal du bruge garn eller tilbehør, så kig forbi Rito.dk – altid gode rabatter og tilbud. Se aktuelle tilbud her >>>

Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

basuner to typer

Basuner – Hvad er forskellen?

Basunen Basunen, også kaldet Trombonen, er med sin dramatiske klang og store spændvidde et populært instrument, og har især været brugt som basstemmer i orkestermusik,

Trompeter

Trompeter – Hvad er forskellen

Trompeten Trompeten er let verdens mest berømte brassinstrument, og har været i brug siden det Antikke Egypten. Den er bygget til at spille højere og

Hækling af hue

Sådan hækler du en hue

Man kan sagtens hækle en hue. For at kunne det, skal du kunne hækle luftmasker, fastmasker og/eller stangmasker. Du skal også kunne tage ud, tage

Kreativ udklædning til kostumefesten

Bemærk: Indlægget er sponsoreret og lavet i samarbejde med de i artiklen nævnte virksomheder. Udklædninger kan kræves til forskellige kostumefester. Det kan være en fastelavnsfest

Hækling af granny-mønster

Hækling af granny-mønster

Granny-mønsteret er en sand klassiker inden for hækling. Alle kender mønsteret, måske nok mest som firkanter, og mange har set det anvendt til tæpper. Mønsteret

Skrik din egen hue

Lær at strikke en hue

At strikke en hue kan både være en god begynderopgave og en opgave for den meget rutinerede strikker. Du kan vælge enten at følge en