Lær at strikke et halstørklæde

Noget af første, en nybegynder inden for strikning kan lære at strikke, er et halstørklæde. Det er i princippet bare en aflang firkant uden andre dikkedarer end at strikke frem og tilbage. En meget nem opgave for en rutineret strikker, men for en nybegynder er der flere ting, der kan volde problemer. Taber du for eksempel en maske, er det ret fatalt, for denne maske kan rende hele vejen ned gennem halstørklædet, og kan du ikke nå at redde det ved at få den samlet op, kan du kun håbe på, at det der lange mellemrum kan komme til at se ud som om, det er en del af mønsteret.

Kommer du til at lave flere eller færre masker i løbet af strikningen, vil dit halstørklæde komme til at blive skævt i siderne, og det vil have en forskellig bredde i de to ender. Det kan også være lidt af en udfordring at få kanterne på den lange led af halstørklædet til at blive lige. Det er med andre ord ikke helt så simpelt, som man umiddelbart skulle tro. Men selvfølgelig kan det lade sig gøre for en begynder at lave et ganske flot halstørklæde. Og et hjemmestrikket halstørklæde må gerne have personlighed.

Skal du bruge garn eller tilbehør, så kig forbi Rito.dk – altid gode rabatter og tilbud. Se aktuelle tilbud her >>>

Før du går i gang med at strikke

Før du sætter gang i strikkepindene, må du lige har styr på flg: Hvordan skal halstørklædet se ud? Hvilket materiale skal det være strikket af? Hvor langt og hvor bredt skal det være? Hvor meget garn har du brug for?

Hvordan skal halstørklædet se ud?

Et halstørklæde kan se ud, præcis som du ønsker det. Dog er du begrænset af dine strikkemæssige evner. Kast dig ikke ud i nogle teknikker, som er for langt væk fra dine skills.

I forhold til størrelsen på dit halstørklæde er det en god idé at måle et halstørklæde, du synes godt om størrelsen på, og så have det mål som udgangspunkt. Herefter kan du tænke i farver og evt. mønstre. Husk her, at halstørklæder ses fra begge sider, så det skal selvfølgelig se godt ud på begge sider.

Du skal nu beslutte, hvilket materiale, dit halstørklæde skal strikkes i. Er du og uld ikke de bedste venner, bør du vælge det fra, da du jo kommer til at have nærkontakt med det i ansigtet og på halsen. Og bryder du dig ikke om fornemmelsen af det, kommer du nok ikke til at bruge halstørklædet så meget. De fleste foretrækker et blødt halstørklæde, så bomuldsgarn vil ikke være så velegnet at bruge. Ellers er der nærmest frit valg på alle hylder, hvad angår materiale.

Husk, at størrelsen på dine strikkepinde skal passe til garnets tykkelse. Lav endelig en lille strikkeprøve, det vil sige strik ti rækker af ti masker, og mål det. Så kan du nemt gange op til den størrelse, dit halstørklæde skal have. Så ved du, hvor mange masker, du skal slå op, og så kan du beregne, hvor meget garn du skal bruge i alt. Til sidst kommer den del, der handler om farver og mønstre. Der er også uendelig mange valgmuligheder. Husk, at der er mønstre, der trækker sig sammen. Det gælder for eksempel ribstrik og snoninger, det skal du tage højde for, når du beregner bredden.

Så til strikningen

Så er du klar til selv strikningen. Slå det antal masker op, som du skal bruge. Og husk endelig at tælle antallet af masker på pinden ind imellem, når du er i gang med at strikke. Så kan du hurtig opdage, hvis du har for mange eller for få masker, og få det rettet, så du ikke risikerer de uheldige fejl, som blev nævnt i indledningen.

Der er et par tips til, hvordan du undgår, at dit halstørklæde bliver ujævnt i kanten på den lange led. For det første er det vigtigt, at du ser, hvor den første maske sidder og ikke kommer til at strikke den to gange eller springe den over. Så kan du vælge altid at strikke den første maske ret eller at tage den af pinden uden at strikke den. Altså bare stikke ind i masken, som om du skal til at strikke den, men i stedet bare føre den over på den højre strikkepind. Maske nummer to og så videre strikkes normalt. Dernæst kan du gøre det, at du konsekvent strikker den sidste maske ret – uanset hvilket mønster du strikker. Dette gør dit strikketøj mere fast og lige i kanten. Og det ser jo pænest ud på et halstørklæde. Med mindre du bevidst går efter et mere casual look.

Ellers er det bare at strikke derudad, indtil det har fået den længde, du ønsker. Når du skal lukke maskerne af, er det vigtigt, at det sker med den rette fasthed. Ikke for stramt og ikke for løst. Så får du den pæneste afslutning på dit store arbejde.

Til allersidst kan du vælge, om der skal være frynser eller kvaster på dit halstørklæde.

Skal du bruge garn eller tilbehør, så kig forbi Rito.dk – altid gode rabatter og tilbud. Se aktuelle tilbud her >>>

Hvis du kunne lide det du læste har vi fundet disse indlæg som du måske vil synes om:

globalisering

200.000 års globalisering

Dette indlæg er skrevet af Robert J. Buhl Politikeren og præsten Jesper Langballe udtalte engang, at han syntes, dette her med, at vi i dag

Lær hvordan man filethækler

Hækling: Filethækling

Filethækling er en hækledisciplin for den øvede hækler. Det kræver noget teknik og et godt øje for arbejdet og en god evne til at læse

Madguide til København

Guide: Restauranter i København

Indholdsfortegnelse Ma´ed Den Etiopiske RestaurantSporvejenMadklubben Alabama SocialKokkeriet Ma´ed Den Etiopiske Restaurant På Griffenfeldsgade nr. 7 på Nørrebro finder du en lille Etiopisk perle. Alt her

cocktail steder på Nørrebro

Cocktail guide Nørrebro

København bugner med cocktailbarer der lokker med flotte, lækre drinks og kolde shakede cocktails. Det kan være svært lige at finde den rigtige, og man

strikning mønster og farveskift

Strikning – Hvordan laver man farveskift?

Indholdsfortegnelse FarveskiftSkal du bruge garn eller tilbehør, så kig forbi Rito.dk – altid gode rabatter og tilbud. Se aktuelle tilbud her >>>StriberFarveskift ved mønsterstrikFlerfarvestrik med

Sunnimuslimer

Muslimer – hvad er nu forskellen?

Sunni-, shia- og kharijimuslimer – hvad er nu forskellen? Forfatter: Robert J. Buhl At ord som »muslim«, »islam«, »sunni« og »shia« etc. dukker hyppigere op